Hallå där, Pontus Björkdahl!

Pontus

Hallå där, Pontus Björkdahl!

Lyssa på Pontus Björkdahl den 1 december kl. 09.20 när han håller sitt anförande “Pandemin belyser vikten av cirkulära affärsmodeller”. “I en värld av knappa resurser har vikten av cirkulära affärsmodeller blivit än mer kännbart och väsentligt under pandemin. Livsmedelsbranschens retursystem återanvänder pallar och lådor i syfte att minska naturresursuttag och klimatpåverkan. Det bästa avfallet är det avfall som inte ens uppstår” – Pontus Björkdahl. Läs mer om Ponuts Björkdahl och hans deltagande på Plastteknik Nordic nedan.

Berätta lite mer om dig själv?
Jag är bosatt i Uppsala och kommer från Norrköping. Tycker om att utöva olika sporter och just nu hoppas jag att snön kommer snart så man kan börja åka längdskidor. Jag har dels en utbildning i ekologisk ekonomi men även i miljökommunikation. Jag brinner för hållbarhetsfrågor och vill göra skillnad. Jag går igång på att få igenom förändringar som bidrar till en lägre klimatpåverkan.

Vad ser du mest fram emot med ditt deltagande på Plastteknik Nordic?
Jag ser fram emot att dela med mig av erfarenheter från SRS cirkulära affärsmodell och hoppas att det kan inspirera andra i sitt arbete. Jag hoppas att vi framöver kommer att se fler och fler exempel på cirkulära affärsmodeller.

Varför ska man lyssna på ditt anförande?
Cirkulär ekonomi som begrepp har fått ett uppsving de senaste åren. SRS startade för över 20 år sedan och har därmed en relativt lång erfarenhet av cirkulär ekonomi. Genom att designa produkterna för återanvändning minskar vi naturresursuttagen men vår affärsmodell innebär också utmaningar. I och med att våra produkter håller i 15 år och cirkulerar mellan oss och våra användare behöver alla förstå sin del i att få systemet att fungera så hållbart som möjligt.

Hur ser din framtidsspaning ut inom ditt område?
Vi har haft stort fokus på våra transporter de senaste åren i vårt mål om fossilfrihet och har nu tagit stora steg mot detta. Framåt tittar vi på materialet i våra produkter där vi har som mål att all nyproduktion ska vara i antingen 100% återvunnet eller förnybart material 2030. I år lanserade vi en helpall i 100% återvunnen hushållsplast och nu fortsätter arbetet med våra andra produkter.

Scroll to Top