Vi gratulerar Oerlikon Balzers till 75 år!

oerlikon

Vi gratulerar Oerlikon Balzers till 75 år!

Vår utställare Oerlikon Balzers är en av världens ledande leverantörer av ytbehandlingar som förbättrar prestanda och hållbarhet för precisionskomponenter samt industriverktyg för skärande och formande bearbetning. I år fyller de hela 75 år och vi på Plastteknik Nordic gratulerar varmt. Vi har fått ställa några frågor till Oerlikon Balzers högtiden till ära, häng med!

Berätta kort om ert företag
Oerlikon Balzers är en av världens ledande leverantörer av ytbehandlingar som förbättrar prestanda och hållbarhet för precisionskomponenter samt industriverktyg för skärande och formande bearbetning. Under varumärket BALINIT® producerar vi våra extremt tunna och hårda PVD- och PACVD-beläggningar som minskar friktion och slitage.

Hur har företagets utveckling sett ut under era 75 år?
För 75 år sedan hade professor Max Auwärter en idé om hur man skulle göra den då i stort sett okända tunnfilmstekniken i vakuum användbar i industrin och företaget Gerätebau-Anstalt grundades 1946 i Balzers, Liechtenstein. Då det inte fanns några system eller någon utrustning för att producera tunnfilmsbeläggningar utvecklade och tillverkade man detta i egen regi. Till en början tillämpades tunnfilm mestadels på optiska filter, kameralinser etc. År 1976 upptogs företaget i Oerlikon Group, dåvarande Oerlikon-Bührle Holding AG. Sedan dess har Oerlikon Balzers i högre utsträckning vänt sig mot tillverkningsindustrin och utvecklat beläggningar för bearbetning av metall och plast. Det första beläggningscentret i Sverige öppnade 1988 i Stockholm. Därefter öppnade det andra centret 1998 i Halmstad och sen 2018 finns Oerlikon Balzers även i Köping och Uppsala i och med förvärvet av Primateria AB.

Ska ni göra något speciellt för att fira?Under normala omständigheter hade vi gjort det, som när vi firade 30 år i Sverige 2018. Men på grund av pandemin har vi inte vågat planera in något sådant.

Hur många gånger har ni ställt ut på Plastteknik Nordic?
Det här blir andra gången, senast var förra mässan som ägde rum 2019.

Om ja, Vad är ni mest nöjda med på Plastteknik Nordic?
Att det är en specialiserad mässa som tydligt fokuserar på en industri.

Hur viktig är Plastteknik Nordic för er som företag och vad är ert mål med att ställa ut?
Plastteknik Nordic är en viktig mässa för oss då den ger oss möjlighet att träffa befintliga såväl som potentiella kunder inom plast- och gummiindustrin. Den här gången i sällskap av vårt systerbolag Oerlikon HRSflow som har specialiserat sig på utveckling och produktion av avancerade hot runner-system för formsprutningsindustrin. Vi ser fram att få presentera våra lösningar för ytoptimering som förhindrar slitage, förlänger produktionscykeln och reducerar kostnader.

Vad skulle ni vilja säga till andra företag, som ännu inte är med på mässan?
Vi tycker att mässan skapar bra förutsättningar för att knyta nya kontakter. Läget mitt i Öresundsregionen är viktigt, då särskilt den danska marknaden är väldigt stor när det kommer till bearbetning av plast.

Läs mer om Oerlikon Balzers här »

Scroll to Top