Nordens ledande mässa för plast- och gummiindustrin

Malmömässan: 7- 8 maj 2025

Talarintervju med Henrik Palokangas

Henrik Palokangas

Talarintervju med Henrik Palokangas!

Application Development, Polykemi AB.

Den 2 december 2021 kl 15.30-16.00 håller Henrik Palokangas föredraget “Materialsmart – Materialvalets påverkan på klimatavtrycket” på scen 1. Välkomna att lyssna in!

Vem är du, berätta gärna lite om dig själv?
Jag har arbetat med polymerer i olika roller genom hela värdekedjan under de senaste 20 åren. Hållbarhet har blivit en passion för mig under de senaste 10 åren då jag kommit till insikt hur viktig materialgruppen faktiskt är och vilken enorm påverkan rätt materialanvändning har för klimatutsläppen.

Vad ser du mest fram emot i samband med din medverkan?
Råmaterialvalet styr huvuddelen av produktens klimatbelastning och det ska bli väldigt spännande att få dela med mig av de erfarenheter och insikter jag dragit under de år jag har arbetat med ämnet.

Varför tycker du att man skall lyssna på just ditt anförande?
Vi på Polykemi betraktar materialets klimatpåverkan som en teknisk specifikation där alla materialval är en kompromiss mellan olika egenskaper. Plast, även fossilbaserad, är en del av lösningen för klimatkrisen. Jag kommer presentera en metod för att kvantifiera och optimera produktens materialrelaterade klimatavtryck redan i utvecklingsstadiet. 60-80% av produktens klimatavtryck kommer av vilket material som används, rätt material på rätt plats.

Framtidsspaning inom ditt område?
Petroleumprodukter är en alltför bra råvara för att elda upp. Genom att använda råvaran för mer hållbara, cirkulära material kan resursen bidra till sänkta utsläppsnivåer istället för att öka dem. Nyckeln för att komma framåt nu är att börja kvantifiera. Vi kan inte börja sänka om vi inte vet var vi är.

Scroll to Top