Lär känna Sandra Tostar, Teknisk specialist inom polymera material på Volvo Cars

Sandra Tostar

Lär känna Sandra Tostar, Teknisk specialist inom polymera material på Volvo Cars

Få en inblick i norrlänningen som flyttade söderut och upptäckte att materialvetenskap var och är superintressant, Sandra Tostar. Nu arbetar hon som teknisk specialist inom polymera material på Volvo Cars och ska hålla anförandet “Minst 25 procent återvunnen plast i varje ny bil från 2025 – hur går det?” på Plastteknik Nordic den 2 december.

Berätta gärna lite om dig själv?
Jag är norrlänningen som flyttade söderut och upptäckte att materialvetenskap var och är superintressant. Min yrkesbana började inom förpackningsindustrin som utvecklingsingenjör och efter det forskade jag inom plaståtervinning innan både industrin och den stora massan förstod att det var viktigt för framtiden.

Min passion är att flytta gränser och utmana/utmanas och det får jag göra nu i bilindustrin genom att bidra med strategier och kunskaper inom hållbara plaster och plasthantering. Det är magiskt att se när polletten trillar ner hos personer och de själva kan applicera kunskaperna som jag har försökt förmedla!

Jag deltar i flertalet forskningsprojekt eftersom det är otroligt lärorikt och inspirerande.
Andra har beskrivit mig som engagerad och orädd och det är bra egenskaper att ha i en plastbransch som hittills varit väldigt konservativ när det kommer till hållbarhetsfrågor. Nu är det dock andra tongångar och arbetet är betydligt lättare!

Vad ser du mest fram emot i samband med din medverkan?
Att fysiskt få möta människor i branschen igen! Att samarbeta över industrigränserna och hitta nya hållbara materiallösningar tillsammans. Den enes avfall är den andres resurs. Det är obegripligt att det tog så lång tid för de flesta att förstå det.

Varför tycker du att man skall lyssna på just ditt anförande?
Jag tror att det finns en nyfikenhet att se och höra hur det går för oss i vårt arbete att uppfylla vår återvunnen plastambition. Vi har pratat mycket om det, men frågan är om vi lyckas, och det tänker jag prata om. Samtidigt är vi dock noga med att vara transparenta med att det finns en del svårigheter i samband med detta arbete.

Berätta lite om din framtidsspaning inom ditt område?
Definitivt skiftet från den linjära till den cirkulära ekonomin inom fordonsindustrin. Att vi som producenter i framtiden kommer att äga våra produkter till en mycket större utsträckning och därmed också ha tillgång till komponenter och material i slutet av bilens livslängd.
En annan viktig insikt är att vi går från att enbart redovisa en siffra på återvunnen plast i komponenter till att få reell CO2 data på material och i slutändan komponenter.

 

Scroll to Top