Magdalena Juntikka talar på Plastteknik Nordic 2021

Magdalena Juntikka

Magdalena Juntikka talar på Plastteknik Nordic 2021

Den 2 december kl. 11.30-12.00 talar Magdalena Juntikka, Senior forskare på RISE, om validering av cirkulerat material genom värdekedjan på Plastteknik Nordic.

Vem är du, berätta gärna lite om dig själv
Jag är från Polen men jag har bott nästan exakt 15 år i Sverige. Jag har doktorerat på Luleå Tekniska Universitet om återvinning av kompositer. Jag bryr mig mycket om miljön i mitt privatliv och jag har förmånen att genom jobbet bidra till ett hållbart samhälle.

Vad ser du mest fram emot i samband med din medverkan?
Att få träffa er branschkollegor samt att få presentera det jag gör. Det har varit ett tag sedan jag presenterade inför levande publik och det ser jag fram emot.

Varför tycker du att man skall lyssna på just ditt anförande?
Man skall lyssna på mig för att ämnet är väldigt aktuellt och berör oss alla, oavsett vad vi sysslar med. Många behöver ändra sitt tankesätt och börja leva hållbart.

Framtidsspaning inom ditt område?
Cirkulerat material kommer att utnyttjas av flera olika industrisektorer och aktörer framöver, såsom bygg och fordon. De olika branscherna har olika krav och behov på det återvunna/cirkulerade materialet som kommer ifrån samma källa. Därför blir en spaning att denna frågeställning blir en av nycklarna för att införa cirkulär ekonomi på riktigt.

“Validering av cirkulerat material genom värdekedjan”– Magdalenas seminariepunkt
I ett framtida system kommer återvunna material att utnyttjas av flera olika industrisektorer och aktörer. Det är av yttersta vikt att det återvunna materialet håller tillräcklig kvalitet så att exempelvis produktens funktion eller livslängd kan garanteras. För att accelerera omställningen mot ökade framtida cirkulära materialflöden, finns det således ett stort behov av att ta fram ta fram ramverk och metodik att validera egenskaper hos cirkulerade material och komponenter.

Scroll to Top